Ga naar de inhoud

De Juiste Huurder Kiezen

  • door

Je kiest toch gewoon diegene die er het netst uitziet? Dat zou je misschien denken, maar iemand die er netjes uitziet, is niet per se ook netjes. Daarnaast, wat is nou ‘netjes’? Iemands voorkomen is van belang, je wilt immers geen sloddervos thuis. Maar niet het allerbelangrijkst, dus waar let je nou wel op bij het kiezen van dé juiste huurder?

Leefstijl

Het kijken naar iemands leefstijl is een goed begin, een héél goed begin. Maar, wat is leefstijl? Leefstijl is de manier van leven van een individu, in dit geval je huisgenoot-in-spé.

De zes pijlers van leefstijl zijn:

  1. Voeding
  2. Beweging
  3. Slaap
  4. Sociaal
  5. Ontspanning
  6. Zingeving

Laten we ze één voor één langsgaan:

  1. Voeding
    Stel, je bent vegan. Wil jij dan je keuken delen met iemand die vlees bereidt? Het kan heel goed zijn dat je dit helemaal niet ziet zitten. Het is dan ook belangrijk om te vragen naar iemands eetgewoontes zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Hetzelfde geldt natuurlijk wanneer je een zoetekauw bent, en de potentiële huurder is op dieet. Het kan zijn dat zij het lastig vinden om omringt te worden zoveel lekkers, terwijl zij dit niet ‘mogen’ eten.
  2. Beweging
    Ben jij een sportief persoon, die graag thuis work-outs op YouTube volgt? Sta je ‘sochtends om 6:00 al te springen, terwijl de rest eigenlijk nog wilt slapen? Het kan weleens voorkomen dat dit voor frictie kan zorgen, vooral als je te maken hebt met een lichte slaper. Na een intensieve work-out wil je natuurlijk even douchen. Douchen is fijn, maar minder fijn voor een lichte slaper die om 7:30 nog graag wilt doorslapen.
  3. Slaap
    Ben jij een ochtend- of een avondmens? Wanneer je vroeg naar bed gaat, dan kan het zijn dat je liever niet iemand hebt die tot in de late uurtjes nog actief is. Hetzelfde geldt wanneer je een nachtbraker bent, je wilt dan graag de ochtenden uitslapen.
  4. Sociaal
    Een sociaal leven is leuk. Een héél erg sociaal leven thuis, is niet altijd even leuk. Maak duidelijk aan de kandidaat hoe sociaal je het thuis wilt hebben. Zijn logeerpartijen toegestaan, of heb je liever dat er na 18:00 geen bezoek meer komt? Misschien heb je zelf wel heel vaak vrienden en familie over de vloer? Bespreek dit met elkaar en zorgt dat iedereen weet wat ze kunnen verwachten van elkaar.
  5. Ontspanning
    Hoe ontspan je? Ga je lekker in bed liggen en een leuke serie op Netflix bekijken, of doe je dit graag in de woonkamer op de bank? Heb je dan behoefte aan gezelschap of juist meer me-time? Wil je überhaupt de woonkamer delen, of alleen op de momenten wanneer je zelf niet aanwezig bent? Iedereen ontspant op een verschillende manier. Bespreek duidelijk de rust-momenten om uit te zoeken of jullie goed bij elkaar aansluiten.
  6. Zingeving
    Zingeving is ook wel bekend als purpose of life; doel van het leven. Wat is je doel in je leven? Maak je er wat van, of zie je het allemaal wel? Stel je bent enorm ondernemend en wereldwijs; je wilt dan iemand hebben waarmee je een zinnig gesprek kan voeren. Stel je voor, je huurder heeft niet echt een doel in het leven. Hij leeft met de dag, en ziet er wat hij vanavond gaat eten. An sich, helemaal niets mis mee, maar als dit indruist tegen jouw visie, kan dit frictie opleveren.

Om een lang verhaal kort te maken:

Zoek huisgenoot waarmee je raakvlakken hebt. Iemand die jou begrijpt. Iemand die een aanvulling kan zijn in jouw leven, in jouw huishouden, en niet iemand die je continue moet overtuigen van jouw bedoelingen.

Aanvullen, niet invullen. Dus niet iemand die jouw ’tekortkomingen’ kan invullen, maar kan aanvullen. Dus niet: “Ruim jij de vaatwasser in en uit; ik heb er geen zin in en ben er niet goed in.” maar “Ga jij de vaatwasser inruimen, dan zal ik de vaatwasser uitruimen.”

Schoonmaakroutine

Hoe vaak maak je schoon? Doe jij dit dagelijks, wekelijks, of ben je niet zo van het schoonmaken? Stem dit af met de potentiële huurder zodat er geen verrassingen zijn. Niets is zo vervelend als samenwonen met iemand wiens schoonmaakritme bestaat uit één keer stofzuigen per maand terwijl jij dit het liefst elke dag doet. Schrijf voor jezelf op wat je doet, en hoe vaak je dit doet zodat je dit kan vergelijken met de antwoorden van de kandidaat-huurders.

Vraag Naar Vorige ‘Uit-Huis-Woon-Ervaringen’ Van De Huurder

Heeft hij eerder op zichzelf gewoond, of altijd thuis? En wanneer hij altijd thuis heeft gewoond, heeft hij broertjes of zusjes, of is hij enig kind? Waarom is dit relevant, denk je?

Je wilt natuurlijk weten of hij wel rekening met anderen kan houden, en of hij wel goed kan delen. Er is niets vervelender dan de laatste rol toiletpapier in de houder te hebben gedaan voordat je ging slapen, om in de ochtend wakker te worden zonder toiletpapier.

Wat Wordt Er Van Jou Verwacht?

Nu weet jij precies wat je verwacht van je huisgenoot en hoe je een juiste huurder kiest, maar wat wordt er verwacht van jou? Wilt hij bij een hospita wonen om enkel de kosten te drukken, of doet hij dit óók voor de gezelligheid? Stel je hebt elke laatste zondag van de maand een bordspellen-avond voor ogen, maar dat ziet hij dus écht niet zitten. Dan is het beter dat je dit vantevoren weet, dan op jullie éérste laatste-zondag-van-de-maand. Weet je direct of dit een match made in heaven is, of niet.

En Dan Nu De Praktische Zaken

Zorg dat je iemand vind die de huur kan betalen. Niemand zit te wachten op een klaploper. Is er sprake van een studiefinanciering, een (bij)baantje of helpen papa en mama mee met het betalen? Een bewijs van inkomen, of garantstelling is niet heel raar. Dit kan je gerust vragen.

Last but not least, vergeet niet huisregels op te stellen en dit te bespreken met de kandidaat-huurder. Huisregels kunnen bijv. zijn:

  • Alle wasjes op zaterdagen na 19:00;
  • Geen schoenen aan in huis;
  • Niet langer dan 15 minuten douchen;
  • Alle afval scheiden;
  • Of in het geval van een gehorig huis: niet meer douchen na 21:00.

Nu we toch bezig zijn, hier zijn nog een aantal vragen die misschien handig zijn om te vragen:

  • Hoe ziet een typische week voor jou eruit?
  • Wat doe je met een leeg pak melk? Gooi je die zo weg, of maak je hem eerst plat? (Natuurlijk maak je hem eerst plat, scheelt plek in de vuilniszak!)
  • Zijn er huishoudelijke taken die je graag (of niet zo graag) doet?
  • Luister je veel muziek? Doe je dit met oordopjes, of gewoon op speaker?
  • Speel je een instrument?
  • Wat is je favoriete serie?
  • Wat is je lievelingseten?
  • Laat je de kraan aan, of doe je hem uit tijdens het tanden poetsen?

Een ideale huurder is nooit gegarandeerd. Je kan iemand immers nooit 100% kennen. Maar als je het bovenstaande afgaat, kan je een goede indruk krijgen van wie een persoon is.

Heb je hier helemaal geen zin in? Je kan natuurlijk ook je ‘eisenpakket‘ aan ons doorgeven, dan gaan wij op zoek naar de ideale huurder voor jou. En, natuurlijk een grondige background check!